Gebruikt frituurvet – en olie is prima te recyclen, maar komt helaas nog vaak in de BID (bovengrondse inzamel depot) / afvalcontainers of het riool terecht. In beide gevallen kost het de gemeenschap geld en dat is zonde. Rotie maakt in samenwerking met Biodiesel Amsterdam van gebruikt frituurvet en -olie biodiesel. Deze biodiesel heeft een gunstige uitwerking op met name het milieu maar ook voor Nobelhorst! Het is namelijk geld waard.
Bij de buurtschuur aan de Nobelllaan staat een gele rolcontainer. Alle buurtbewoners, vullen de container met verpakt frituurvet en – olie van thuis.

Wat levert dit op? De bak wordt gewogen en het buurtschap Nobelhorst ontvangt een vergoeding (20 cent per kilo).
Afhankelijk van de hoeveelheid die ingeleverd wordt, kan de vergoeding oplopen tot ruim € 800,- per jaar!

Veel gestelde vragen

 1. Wat doe ik met gebruikt frituurvet? Frituurvet en- olie: Recycle het! Het beste is om gebruikt frituurvet in te leveren zodat het gerecycled kan worden. Giet het terug in de verpakking en lever het in. Hergebruik van gebruikt frituurvet bespaart het milieu, omdat het dan ingezet kan worden als biobrandstof. Grondstoffen die anders voor energieopwekking nodig zouden zijn, zoals minerale brandstoffen, zijn daardoor minder hard nodig. Gebruikt frituurvet als biobrandstof heeft bovendien als voordeel, boven minerale brandstof, dat het minder CO2-uitstoot oplevert en minder vervuiling veroorzaakt door fijnstof uit de uitlaat. Hoewel de inzameling van gebruikt frituurvet afkomstig van consumenten thuis nu nog beperkt is in omvang, is het potentiële effect op het milieu groot.
 2. Waarom is weggooien niet slim? Gebruikt frituurvet dat weggegooid wordt komt terecht in het riool of in de restafvalstroom. Gebruikt frituurvet dat in het riool terechtkomt veroorzaakt verstoppingen en levert een grote schadepost op voor gemeenten. Jaarlijks kost dit de samenleving vele miljoenen euro’s. Hoewel veel mensen weten dat afval zoals vet en doekjes niet in het riool thuis horen, heeft toch vrijwel elke gemeente problemen met verstoppingen door dit soort afval. Gebruikt frituurvet dat in de BID of afvalcontainer belandt komt terecht in de vuilverbranders. Voor de verwerking hiervan betaalt de belastingbetaler. Weliswaar levert het dan energie op, maar op een manier die de samenleving geld kost.
 3. Hoe kan ik gebruikt frituurvet inleveren? Inleveren kan simpelweg door het afgekoelde frituurvet in de originele verpakking of in een andere af te sluiten plastic fles terug te gieten en het mee te nemen naar het inzamelpunt, sportvereniging, de school, supermarkt of de gemeente. Sommige verpakkingen van frituurvet bevatten een extra brede opening om het frituurvet zo makkelijk mogelijk terug te kunnen gieten.
 4. Waar kan ik het inleveren? Bij de buurtschuur in de gele rolcontainer.
 5. Om hoeveel gaat het? De gemiddelde Nederlander gebruikt 4 kg frituurvet per jaar. Daarvan wordt 1,4 kg thuis verbruikt en 2,6 kg in de horeca. Op jaarbasis betekent dat 23.000 ton frituurvet via het thuisverbruik en 44.000 ton in de horeca. In de horeca wordt op dit moment al zo’n 95% ingezameld, in de consumentenmarkt nog maar zo’n 1.000 ton. Van het verbruik bij consumenten thuis weten we dat er na het frituren minder frituurvet over is, doordat een gedeelte van het vet wordt opgenomen in het product. Ook weten we uit onderzoek dat een aantal mensen niet bereid zal zijn om gebruikt frituurvet in te leveren. Op jaarbasis kan daarom ca. 10.000 ton gebruikt frituurvet ingezameld worden vanuit het consumentenkanaal. Jaarlijks 10.000 ton gebruikt frituurvet = 10 miljoen liter biobrandstof = genoeg voor 10.000 auto’s!
 6. Hoe wordt het verwerkt? Na inzameling zal Rotie het in de zogenaamde smelthal reinigen (veredelen), na dit proces waar vuil en vocht uit het product gehaald worden, bieden we het aan bij ons zusterbedrijf Biodiesel Amsterdam (BDA). In deze fabriek wordt het veredelde (gereinigde) vet biodiesel. Tijdens dit proces worden verschillende stappen ondergaan waaronder het luchtje (frituur) eruit halen. Rotie Vetveredeling en Biodiesel Amsterdam zijn onderdeel van Greenmills, een ultramodern productiecomplex in de haven van Amsterdam. Rotie is gespecialiseerd in de inzameling, verwerking en recycling van gebruikt frituurvet en organisch afval. Wij helpen u met een budgetbewust, milieuvriendelijk en aantoonbaar afvalbeleid. Al uw afval wordt verantwoord verwijderd en duurzaam verwerkt. Bijna 100% van het door ons ingezamelde materiaal wordt hergebruikt voor de productie van biobrandstof. Biodiesel Amsterdam produceert tweede generatie biodiesel van hoge kwaliteit en volgens Europese standaard, gemaakt van gebruikte olie en vet. Biodiesel Amsterdam is operabel sinds november 2010 en heeft een jaarlijkse productie van 130 miljoen liter.
 7. Welke producten worden er van gemaakt? BDA verkoopt de biodiesel aan de grotere oliemaatschappijen in Nederland. Deze b.v. Shell, Texaco of BP mogen de tonnen die zij inkopen van BDA dubbel tellen. Dit komt omdat de Overheid 2e generatie biodiesel promoot, meer dan de 1e generatie waar dit niet voor geldt. De oliemaatschappijen hebben een zogenaamde mengplicht m.b.t. biodiesel bij gewone fossiele diesel (5% in 2010 tot 10% in 2015). Niet alleen het frituurvet wordt hergebruikt. Ook het plastic dat op deze manier mee ingezameld wordt, kan worden hergebruikt. Het plastic dat in de verwerking terechtkomt, wordt afgescheiden in een eigen recyclingproces en verder verwerkt tot nuttige toepassingen van kunststofgranulaat.
 8. Hoe weet ik wanneer frituurvet aan vervanging toe is? Goed omgaan met frituurvet betekent tijdig verversen. Dit voorkomt dat het frituurvet te oud wordt en daardoor in kwaliteit achteruit gaat.

Enkele tips:

 • Vul de friteuse nooit bij, maar ververs altijd de gehele inhoud.
 • Filter na elk gebruik. Laat vloeibaar frituurvet en -olie afkoelen en giet het door een filter of schone doek. Vast frituurvet moet worden gefilterd als het nog vloeibaar is. Laat het daarom afkoelen tot ongeveer 100 graden.
 • Maak de friteuse na elke keer frituren goed schoon met water en zeep of een speciaal schoonmaakmiddel.
 • Ververs het frituurvet of de olie na 5-7 keer frituren of houd het advies op de verpakking van het frituurvet aan.

Het is tijd om het frituurvet te verversen als het:

 • een sterke geur of smaak krijgt;
 • verkleurt naar donkerbruin of zwart;
 • gaat walmen;
 • blijft schuimen na het toevoegen van snacks;
 • stroperig wordt;
 • onder het minimum niveau komt.
 1. Maakt het uit welk frituurvet ik gebruik? Vloeibaar frituurvet is net als olie vloeibaar bij kamertemperatuur. Het wordt meestal verpakt in een kunststof fles. Omdat het dus ook in afgekoelde vorm vloeibaar is, is het gemakkelijk terug te gieten in de originele verpakking. Maar ook vast frituurvet is geschikt om te recyclen. Bij vast frituurvet kan je het laten afkoelen tot ca. 100 graden waarna het in een af te sluiten plastic fles te gieten is. Vloeibaar frituurvet wordt gemaakt van plantaardige oliën. Door de speciale samenstelling is het zeer geschikt om in te frituren. Bovendien is het rijk aan onverzadigde vetzuren en daarom een gezonde keuze. Onverzadigde vetzuren verlagen het cholesterolgehalte, en een laag cholesterolgehalte kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen.
 2. Is gebruikt frituurvet brandgevaarlijk? Neen, gebruikt frituurvet heeft een vlampunt van 200 graden en kan/zal niet zomaar in de brand gaan.

rotie