BuurtWhatsapp – Boeven de buurt uit

De werkgroep heeft in samenwerking met politie en gemeente de buurtwhatsappgroep opgericht. Bewoners kunnen zich aanmelden voor deelname aan de groep en op die manier Nobelhorst veilig houden.
Samen met andere buurtbewoners vormt u in deze Whatsappgroep de extra ogen en oren in de wijk.
Samen zorgt u er voor dat onze wijk onaantrekkelijk wordt voor inbrekers, door alert te zijn en elkaar te waarschuwen.

Doet je mee?
Klik hier om je aan te melden

SAAR
Om het gebruik van de WhatsApp-groepen te verbeteren, en te professionaliseren zijn er een aantal richtlijnen opgesteld. Deze zijn als volgt –

Signaleren
De bewoners zijn alert. Zij weten het beste hoe het normaliter in hun straat, op hun hofje of plein gaat en wat afwijkend is. Als een WhatsApper iets verdachts signaleert, gaat hij over tot de volgende stap.

Alarmeren
Dit is soms een moeilijke stap. “Is het wel belangrijk genoeg wat ik zie?”, vragen veel mensen zich af. Ga uit van het gevoel dat u hebt, als u iets ziet. Als u het gevoel hebt, er is iets niet pluis, dan is dat ook meestal zo. Lopen er mensen in uw straat bijvoorbeeld in allerlei huizen te kijken? Dan klopt er iets niet. Bel 112.

Apppen
Het WhatsAppen is de volgende stap. Laat via WhatsApp aan uw groep weten wat u ziet en waar u het ziet. Denk dan aan de handelingen die de verdachte personen aan het doen zijn, maar ook aan hoe de verdachte personen eruit zien. In welke auto ze rijden, de kleur van de auto het kenteken van de auto. De andere WhatsAppers weten dat u de politie gebeld heeft.“Volg” de verdachte personen met de leden van de WhatsAppgroep: laat weten waar de verdachte personen zijn of heen gaan en wat ze doen.

Reageren
Verdachte personen houden niet van mensen om zich heen, dus zorg dat er ineens veel mensen te zien zijn. Gooi bijvoorbeeld uw vuilnis weg, ga de hond uitlaten, geeft de plantjes in de tuin of op uw vensterbank water of maak uitgebreid uw fiets klaar voor een ritje. Maak een foto van het kenteken of van de verdachte personen? Laat merken dat u iets gezien of gehoord heeft, doe het licht in de kamer aan, zet uw raam open met wat lawaai, hoest eens luidruchtig of laat uw hond blaffen.

Blijf netjes, gebruik geen geweld
Het is vanzelfsprekend dat het gebruiken van geweld niet acceptabel is. Zorg dat “de zaak” stuk gemaakt wordt, door je als buurtbewoners te laten zien. Laat het aanhouden van verdachten over aan de politie.

Denk altijd aan je eigen veiligheid
Doe alleen dat, wat veilig is en zorg dat je zelf geen letsel oploopt door je te confronterend op te stellen. Eigen veiligheid eerst!

Gebruik WhatsApp alleen voor verdachte situaties
Laat de buurtbewoners niet via WhatsApp weten dat er een parkiet is komen aanvliegen, of dat er een auto in de weg staat.

Deze WhatsApp heeft een alarmerende functie: Alertheid van alle bewoners gevraagd!

Politie

Wijkagent

Wijkagent: Mark Croese

Telefoon: 0900-8844

Werkgebied: Almere Buiten Hout: Nobelhorst, Vogelhorst, Oosterwold en de Kemphaan
 Als wijkagent ben ik de schakel tussen wijk en politieorganisatie. Mijn werk speelt zich deels op straat af en deels achter de schermen. Ik ben voor de bewoners een eerste aanspreekpunt als het gaat om openbare orde en criminaliteit in de wijk. Daarnaast onderhoud ik contact met partners zoals de gemeente, welzijnsorganisaties, winkeliers en buurt – en bewonersorganisaties. Want veiligheid is iets waar we met z’n allen verantwoordelijk voor zijn.
Wilt u mij spreken? Bel dan 0900-8844 voor het maken van een afspraak. Heeft u met spoed politie nodig? Bel dan 112.

Politiebureau Almere Buiten
Giraffeweg 7-9, 1338 EH Almere

Door relatief eenvoudige maatregelen te treffen kunt u de kans op inbraak in uw woning al snel met maar liefst negentig procent verkleinen. Goed hang- en sluitwerk bijvoorbeeld, maakt het voor inbrekers heel wat moeilijker om uw woning binnen te komen. In het algemeen houden inbrekers niet van:

 • Licht (buitenverlichting)
 • Lawaai (dat ze moeten maken om een deur of raam te forceren)
 • Lang werk (als het lastig is om ergens binnen te komen)

 

Een aantal vaste goede gewoontes:

 • Laat nooit ramen openstaan als u uw huis verlaat.
 • Draai altijd deuren op slot, zelfs als u maar 5 minuten de deur uitgaat. Goede sloten zijn alleen zinvol als u ze ook gebruikt.
 • Vermijdt hoge begroeiing voor deuren, zodat inbrekers niet ongezien binnen kunnen komen.
 • Leg uw huissleutels nooit buiten onder een mat of bloempot.
 • Zet geen kliko’s e.d. in uw achterpad. Inbrekers kunnen dit als klimmateriaal gebruiken.
 • Pas op voor zogenoemde “babbeltruc-mensen” die met een smoesje uw woning binnen willen komen. Houd altijd uw achterdeur op slot!
 • Nodig inbrekers niet uit. Plak nooit een briefje op uw deur met “Ben even weg” en gebruik uw antwoordapparaat niet om uw vrienden en kennissen te laten weten dat u met vakantie bent.
 • Sluit, indien mogelijk, centrale portiekdeuren goed af. Dat voorkomt dat een inbreker makkelijk binnen komt. Een kelderinbraak begint meestal met een open portiekdeur.
 • Soms komen inbrekers uw huis binnen, alleen maar op zoek naar autosleutels. Leg uw sleutels daarom op een niet voor de hand liggende plaats.

 

Auto
Een veilig gevoel begint natuurlijk bij het goed afsluiten van alle portieren van uw auto. Maar u kunt meer doen om uw auto veilig achter te laten.

 • Neem alle waardevolle spullen mee uit de auto.
 • Laat het handschoenenvakje open, zodat men kan zien dat er niets in zit.
 • Berg niets op onder uw stoelen.
 • Laat uw auto voorzien van een goedgekeurd alarmsysteem.
 • Een startonderbreker maakt het snel wegnemen van uw auto onmogelijk.
 • Parkeer uw auto zoveel mogelijk in het zicht en op een goed verlichte plaats.

 

Een betere leefomgeving begint bij u zelf. Wees waakzaam en alert. De politie kan tenslotte niet overal tegelijk zijn. Een rommelige wijk is een uitnodiging voor criminaliteit.
Denk nooit: Dat overkomt mij niet!